Den berömda skandinaviska stolen har fascinerat designexperter i årtionden, eftersom ingen har kunnat avgöra vem den verkliga formgivaren är. Har mysteriet nu äntligen lösts?

Nya källor hävdar att Clam-stolen, som har uppnått tiotusentals dollar på auktion, har tillskrivits felaktigt ... igen. Här är hela historien om hur den berömda stolen kom att undgå hela designvärlden.
Clam-stolen har orsakat huvudbry för många människor som arbetar inom den moderna designindustrin. Efter förväxlingar mellan liknande modeller, bland annat från Ikea, trodde många att man hade nått konsensus när det föreslogs att den ursprungliga fåtöljen var designad av den danske arkitekten Philip Arctander.
Undersökningen inleddes 2013 när det danska auktionshuset Bruun Rasmussen bestämde sig för att spåra Clam-stolens ursprung efter att de sett priserna stiga exponentiellt under flera år på auktion.

Tidigare hade många tillskrivit Clam-stolen till den danske arkitekten Viggo Boesen eftersom den hade vissa likheter med andra möbler av formgivaren, till exempel stolen Little Petra.
När Nationalmuseet i Oslo kom med bevis för att stolen var formgiven av den norske formgivaren Martin Olsen och tillverkad av VIK & BLINDHEIM på 1950-talet trodde man att historien hade skrivits om. År 2013 sattes rekordet när Phillips auktionerade ut ett par Clam-stolar för 145.000 GBP (222.500 USD) som tillskrevs Martin Olsen.

Men förvirringen växte efter att man hittat information från en annons för danska Nordisk Staal- & Møbel Central i tidningen "Bygge og Bo" från november 1945. Enligt annonsen hade fåtöljen designats för Nordisk Staal & Möbel Central i Danmark men också licensierats av Vik & Blindheim, Sykkylven i Norge.
När Bruun Rasmussens experter gick igenom litteraturen och kontaktade vänner till den danske arkitekten Philip Arctander kom de fram till att Clam-stolen var ritad av honom 1944.
De drog slutsatsen att den måste ha presenterats första gången 1945 i butiken NY FORM A/S i Köpenhamn. Detta bekräftades av Phillip Arctanders barndomsvän och arkitektkollega Poul Erik Skriver, som också var redaktör för tidskriften "Arkitekten".
Med den bakgrunden valde det danska auktionshuset Bruun Rasmussen, tillsammans med många andra, att katalogisera stolen på nytt som Clam-stolen, designad av Phillip Arctander och tillverkad under 1940-talet på Nordisk Staal & Møbel Central.
Idag är den skandinaviska auktionsmarknaden översvämmad av Clam-stolar. Med tiden kan man se tydligare skillnader mellan stolarna. När jag gör research i Ikeas kataloger från 1950-talet hittar jag Åke fåtölj och soffa, inspirerad av Clam-stolen. Ikea-modellen skiljer sig från originalet på grund av "öronlapparna" på det svängda ryggstödet och den skarpare profilen.
Men det är egentligen ingen större skillnad i pris mellan de olika modellerna. När jag besökte en spansk återförsäljare på en av de mest exklusiva mässorna i London stod ett par "Åke" från Ikea centralt placerade i montern med en prislapp på cirka 70.000 dollar, en hyfsad prisutveckling för en möbel från Ikea. Det var ganska uppenbart att återförsäljaren inte hade en aning om att hans stolar tillverkats av lågpriskedjan på 1950-talet.
När priserna stiger på ett visst föremål finns det tyvärr människor som ser en chans att tjäna pengar på köparnas okunskap. Marknaden översvämmas inte bara av Clam-stolar från 1940- och 50-talen, utan också av helt nya fåtöljer som kläs och patineras för att se gamla ut. Idag fortsätter de flesta auktionshus och designhandlare att sälja de äldre modellerna och är överens om att den ursprungliga formgivaren är dansken Philip Arctander.
Fram till nyligen. Då framkom bevis som tyder på att det faktiskt var den danske formgivaren Arnold Madsen som designade stolen. Bakom den nya upptäckten ligger Instagramkontona @movablemodern, @oliverf54 och @arkivalium.

Enligt dem har Madsens dotter intygat att den numera världsberömda stolen skapades i hans lilla källarrum på Gothersgade i Köpenhamn.
Han lär ha kontaktat producenten Henry Schubell för att utveckla en ram som kunde massproduceras. Resultatet blev tillfredsställande och Arnold Madsen blev så imponerad att han frågade om Schubell ville starta ett gemensamt företag.
Clam-stolen blev snart en internationell försäljningsframgång och 1953 såldes licensen till det norska företaget Vik & Blindheim. Enligt Flemming Schubell, son till Henry Schubell, som har arbetat för företaget sedan 1958, fanns gipsmodellen av stolen kvar i Madsens källarrum tills företaget stängdes i början av 1980-talet.

En annan ledtråd är de fotografier som illustrerar de stolar som finns i Vik & Blindheims katalog. Bilderna är tydligen hämtade från Arnold Madsens eget hem.

"Det vilar en förbannelse över Clam-stolen", säger Andreas Zätterqvist, expert på modern design som driver Youtube-kanalen och Instagram-kontot Scandinavian Design 101. "Arnold Madsen blir nu den fjärde personen som påstås ha formgivit den, och det är knappast bra för trovärdigheten. Kunderna behöver verkligen höja på ögonbrynen. Vi kan bara hoppas att det är sant den här gången, men när det gäller Clam-stolen verkar ingenting vara ristat i sten." Stolen skulle i så fall ha designats samma år som man tidigare trott, 1944.
Sedan Clam-stolen blivit en dyr internationell affär har både original och kopior handlats på marknaden, men det finns också nya licensierade stolar producerade av Paustian. Om de nya bevisen är korrekta och Clam-stolens formgivare inte längre är Philip Arctander, använder Paustian då en bedräglig licens?

"När det gäller frågan om vem som egentligen designade och tillverkade Clam-stolen ur en forskares synvinkel: Ja, nu har vi ett slutgiltigt svar", säger Zephyr Leif Renner bakom Instagramkontot Movable Modern. "Vi kan hoppas att familjen Paustian gör det rätta och ger royalties till den rättmätiga ägaren av upphovsrätten. Min andra förhoppning är att nu när Clam-stolen har sin sanna historia kanske designälskare bättre kan förstå vad den är, och inte bara se det som en strikt kommersiell investering att köpa och sälja den."
"Om man nyproducerar en möbel är det viktigt att verkligen hålla fötterna torra", avslutar Zätterqvist. "I det här fallet kommer det att bli minst sagt pinsamt för Paustian. Det är inte första gången liknande fel har begåtts och därför är det verkligen dags för producenterna att ta sitt ansvar. Det ska bli spännande att följa upplösningen på den här historien."
Och jag kan bara hålla med. Frågan är om det här är sista gången mysteriet med stolen som hittades i Kim Kardashians hem, bland många andra, kommer att uppstå.