Fabergé på loppmarknad: Det tredje kejserliga ägget
Ett av de försvunna Imperieäggen köptes på en loppmarknad för nästan två decennier sedan, men det tog flera år innan dess sanna identitet avslöjades.
År 2004 stötte en skrothandlare i Mellanvästern på ett guldsmyckat ägg med stativ och klocka på en loppmarknad. Handlaren betalade 13 302 dollar, en hög summa för att vara på en loppmarknad, och tog med sig det 8,2 cm höga ägget hem.
Återförsäljningen visade sig dock vara svår, eftersom de intresserade parterna ansåg att det bedömda priset för var för högt satt. Guldägget, som ingen ville ha, blev kvar i köksskåpet hos skrothandlaren, som först 2012 bestämde sig för att ta reda på mer om sitt till synes olyckliga köp.
Under sin forskning stötte han på ett fotografi från 2007 av en välgörenhetsutställning som hölls i Sankt Petersburg 1902, där flera av de kejserliga Fabergé-äggen visades upp. Svagt synligt på fotot var det tredje kejserliga ägget, som har ansetts vara försvunnet sedan 1922.

Det tredje kejserliga ägget var det tredje dyrbara prydnadsägget som den ryske tsaren Alexander III gav till sin hustru Maria Fjodorovna till påsk. År 1885 vände han sig för första gången till den framstående juveleraren och guldsmeden Peter Carl Fabergé med en sådan beställning. Tsarinnans ägg skulle vara verkliga konstverk och ha en överraskning inuti. Det tredje kejserliga ägget från 1887, designat av den finske guldsmeden August Holmström, innehöll en Vacheron-Constantin-klocka. Den motsvarande graveringen av klocktillverkaren hjälpte skrothandlaren 2012 att lista ut äggets sanna identitet.

Mer information om ägget framkom 2011, när två Fabergé-experter stötte på en bild av ägget från fotografiet från 1902 i en katalog från 1964 från auktionshuset Parke-Bernet i New York. Inte ens då visste auktionshuset att det rörde sig om ett imperialistiskt mästerverk. Ägget såldes för 2.450 dollar till en okänd köpare och dök så småningom upp på en loppmarknad i Mellanvästern, på en väg som var lika obskyr som den som tidigare fört det till USA.
Den nu lyckliga skrothandlaren kontaktade juveleraren Wartski i London, som bekräftade guldäggets äkthet och slutligen sålde det till en lika okänd privatsamlare 2014 för en okänd summa. Värdet på ägget uppskattades dock till omkring 33 miljoner dollar. Under 2021 och 2022 visades det tredje kejserliga ägget som en del av utställningen “Fabergé in London: Romance to Revolution på Victoria & Albert Museum.”

Totalt beställdes 52 kejserliga ägg från Fabergé. Efter Alexander III:s död tog hans son och efterträdare Nikolaj II över traditionen och gav sin mor Maria Fjodorovna och sin fru Alexandra Fjodorovna varsitt ägg varje påsk. De två ägg som beställdes 1917 nådde inte tsarens familj på grund av revolutionen.
Ett av äggen lämnade Ryssland med Maria Fjodorovna 1918 och de övriga glömdes bort eller stals under åren efter revolutionen. År 1930 lät Josef Stalin auktionera ut 14 Fabergé-ägg till underpris för att förbättra statsbudgeten. Tio av de kejserliga äggen finns nu i Kremls vapenförråd i Moskva, och ytterligare nio ingår i den ryske oligarken Viktor Wekselbergs samling och visas på Fabergémuseet i Sankt Petersburg. De flesta av de övriga finns på museer eller i privata samlingar.
Men sex av de kejserliga Fabergé-äggen har ännu inte hittats. Som den här historien bevisar vet man aldrig var de andra äggen kan finnas. Den ultimata påskäggsjakten!